Donostiako Aratz jatetxeko Iker Zabaletak egindako “Txangurro faltsua Donostiar erara” izan da Gipuzkoako IX. Bakailao Pintxo Txapelketako irabazlea. Finala Pasaian izan da. Benjamín, Makroko zuzendariaren, Izaskun Gómezen, Pasaiako alkatearen eta Félix Manso epaimahaiko lehendakariaren eskutik jaso du saria.
“Piper berdea, tipula, baratxuria, bakailao izpitua, bakailao-tripak, bexamela, Idiazabal gazta, Nori algak eta gatza” dira Ikerrek zehazten dituen osagaiak.
Bigarren sailkatua Bakar izan da. William Aristizabalek zuzentzen du, eta, “Martintxo” pintxoarekin, saria jaso du Igor Cubillo epaimahaiko kideak eta Andrea Palomares Pasaiako Udaleko kultura-zinegotziak.
Hirugarren saria Yon Pavon del Patricio de Lasarterentzat izan da, “Kokotxita” taldearekin. Rosario Zapiain eta Aitor Azcune epaimahaikideek diploma eta trofeoa eman diete.
Jatorrizko deiturako ardo zuriarekin egindako Maride onenaren saria. Rueda Hondarribiko Tatapas parkerako izan zen. Mikel Corcuera pintxo tradizionalaren saria Errenteriako Xera Gastrotekak jaso zuen. Epaimahaiaren aipamen berezia Lasarteko Herriko Etxerako izan da.
Sukaldariek pintxoak zuzenean prestatu dituzte ikusleen aurrean eta epaimahai berri bat osatu dute Felix Manso sukaldariak, Rest ontziko jabeak. Felix Manso Ibarla, Rosario Zapiain, Rest. Roxario, Igor Cubillo kazetari gastronomikoa, Alberto Santiago, Santymar empresa bacaladera enpresako kudeatzailea eta Aitor Azcune, Alusaldu enpresakoa. Guztiek erabaki dute zein den txapeldun pintxoa.
Pasaiako Udalak eta Oarsoaldea Eskualdeko Garapen Agentziak sustatu dute ekimena, eta Gipuzkoako Foru Aldundiak, JD, babesten du. Rueda, Makro eta Bidassoa Basque Brewery, Bacalao Santymar, Berzosa, RJ, La Barajilla, Bereziartua sagardoak, Café Baque, Pago de Cirsus, Miniature, Zergoxo, Alusaldu, Bodega K5, Cebanc eta Inus enpresen laguntzarekin. Gilda kofradiak eta Pintxoak antolatu dute txapelketa.
Txapelketa honen helburua bakailaoaren kontsumoa bultzatzea da, produktua indartzeko kalitatezko sorkuntzak eginez. Aurten ere, Pintxoen Ibilbideko eta Txapelketako esperientzia arrakastatsua izan da, eta, amaitzeko, 15 sukaldari finalista izan ziren, pintxoak zuzenean epaimahaiaren eta ikusleen aurrean prestatzen.